Nieuwsbericht

Ondersteuning bij donorregistratie

Profielfoto van Petra Boelhouwer
Petra Boelhouwer
19 november 2020 | 3 minuten lezen

Betreft: De nieuwe donorwet- de Bibliotheek helpt!                                                    Datum: 18-11-2020

 

Beste/Geachte,

Op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Veel mensen zullen hier vragen over hebben. U kunt deze mensen doorverwijzen naar de Bibliotheek Veenendaal voor uitleg en ondersteuning.

De nieuwe donorwet; wat houdt deze in?

Met de nieuwe donorwet, wordt iedereen vanaf achttien jaar als orgaandonor opgenomen in het nieuwe donorregister, tenzij iemand aangeeft dat hij dit niet wil. Via de website  www.donorregister.nl kan iemand aangeven of hij/zij donor wilt zijn. Bovendien kan men aangeven – als mijn donor wil zijn - welke organen en weefsels men wel of niet wil doneren. Er zijn 4 keuzes mogelijk:

Meer informatie over de nieuwe wet en de keuzes vind u op www.donorregister.nl

De bibliotheek als wegwijzer

Een keuze maken over orgaan- en weefseldonatie en deze digitaal vastleggen is niet eenvoudig. Met name bij kwetsbare doelgroepen kunnen de keuze en de registratie veel vragen oproepen. Denk aan senioren, nieuwkomers, dak- en thuislozen of mensen met lage taal of digitale vaardigheden. Daarom werken Bibliotheken en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) samen om de nieuwe donorwet uit te leggen aan kwetsbare doelgroepen.

Met deze samenwerking willen we mensen die moeite hebben om de wet te begrijpen een plek bieden bij de bibliotheek waar ze met hun vragen terecht kunnen.  

Om mensen te ondersteunen bij het vastleggen van hun keuze bieden wij tijdens alle openingstijden van de bibliotheek neutrale hulp bij het maken van een keuze en bij de registratie.
https://www.bibliotheekveenendaal.nl/actueel/donorregistratie.html

Landelijke campagne VWS

Met een landelijke publiekscampagne “Het nieuwe Donorregister; ik sta er al in en jij?” zet VWS er op in om zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de nieuwe wet. Vanaf  1 september 2020 wordt iedere burger die geen keuze heeft gemaakt 2 keer herinnerd met een persoonlijke brief, om dat alsnog (digitaal) te doen.

In beide herinneringsbrieven worden burgers er op gewezen dat zij voor uitleg naar een bibliotheek bij hun in de buurt kunnen gaan. Dit gebeurt als volgt:

Lokale samenwerking 

Om burgers er op te wijzen dat zij naar de bibliotheek kunnen komen voor meer informatie of ondersteuning, is er promotiemateriaal beschikbaar voor lokale partners die mogelijk kunnen doorverwijzen. U vindt de informatie over de ondersteuning van  bibliotheek Veenendaal hierbij ingesloten. Wij verzoeken u vriendelijk dit materiaal te verspreiden via uw balie aan cliënten of dit op te hangen in uw wachtruimte.

Ziet u mogelijkheden om samen met ons, extra ondersteuning te organiseren voor uw cliënten? Neemt u dan contact op met ons, we werken graag met u samen om zoveel mogelijk groepen mensen te bereiken.

Wilt u of uw medewerkers zelf voorlichting geven aan cliënten? Dan geven we u als bibliotheek graag een aantal tips en suggesties om dit te kunnen doen.

Deze oefenomgeving kunt u ook inzetten voor uitleg aan cliënten. U vindt hem via deze url of op onze website via https://www.bibliotheekveenendaal.nl/actueel/donorregistratie.html

Tot slot

Of iemand donor wil worden is een belangrijke keuze. Het is goed dat mensen hierover nadenken en erover praten met partner en/of familie en dat zoveel mogelijk mensen zelf een actieve keuze maken zodat nabestaanden weten wat iemand had gewild. Een keuze in het Donorregister kan altijd weer gewijzigd worden.

Mocht u nog vragen hebben over de ondersteuning van de Bibliotheek? Neemt u dan contact op met Petra Boelhouwer via pb@bibliotheekveenendaal.nl.

Hartelijk dank voor uw medewerking.

 

Bibliotheek Veenendaal
Petra Boelhouwer
0318-582648, pb@bibliotheekveenendaal.nl