Document

routekaart cultuurintensief werken.

Profielfoto van Rianne Slaats
1 februari 2024 | 1 minuut lezen

tekst Pharos ;
Als professional die werkt met jeugdigen en gezinnen heb je inzicht nodig in zowel je eigen culturele opvattingen over opgroeien en opvoeden, als in die van de ander. Soms kan het lastig zijn om de juiste toon of insteek te vinden voor het gesprek. Want kun je iemand eigenlijk wel vragen naar haar of zijn (culturele) achtergrond? Wij maakten een infographic en bieden professional in onderwijs, jeugd (gezondheids)zorg en welzijn daarvoor handvatten.

Nederland wordt steeds diverser. Voor professionals wordt cultuursensitief werken daarom steeds belangrijker. Want niet enkel hoe we leven (leefstijl) maar ook wie we zijn (identiteit) doet er toe voor onze gezondheid. Sekse, gender, migratiestatus en culturele achtergrond kunnen ook van invloed zijn op het ontwikkelen van ziekte en op de toegang tot zorg. Maar hoe houd je rekening met culturele verschillen? En hoe zorg je dat je geen vooroordelen hebt?

De nieuwe infographic ‘Cultuursensitief werken met jeugdigen en gezinnen’ borduurt voort op de eerder gemaakte, veel gebruikte infographic ‘Cultuursensitief werken om gezondheidsverschillen te verkleinen – voor professionals in zorg en welzijn’. Dit hebben we gedaan omdat ook professionals in de jeugd(gezondheids) zorg, welzijn en het onderwijs steeds vaker te maken met jeugdigen en gezinnen met uiteenlopende achtergronden.

 

https://www.pharos.nl/nieuws/hoe-werk-je-cultuursensitief-met-jeugdigen-en-gezinnen/